Fridals Kulturförening!

 

I mars 2011 bildades Fridals Kulturförening med syfte att anordna kulturkvällar för kommunens invånare samt turister i Sörmland.

Föreningens mål är att ha ett stort och brett utbud av musik- och kulturkvällar på Fridals gård.

 

Senaste nytt: Utskick till medlemmar, politiker, mfl.

Kopia på utskick:

Mellösaskogen 20170810, halvårsavstamp!

 

Hej!

Sommaren börjar lida mot sitt slut och hösten tar över, vi är halvvägs i vårt utbud.

Över 100 härliga sceniska verk har vi hunnit med och utbudet tickar på. Vilka är vi? Fridals Kulturförening som står för konserter och kulturkurser, Kulturföreningen Villa Marionett som samarbetar med Anne&Janne Öster, Teater Klämman och Fridals Kf för att skapa unika marionettproduktioner. Privatpersonerna, Anne&Janne Öster som jobbar ideellt med 35 kulturgrupper och 160 sceniska verk, Sanna Andersson som skapar musik och danser till kulturgrupper och marionettproduktioner, Teater Klämman som står för utskänk under konserter samt tillhandahåller lokalen, ljud, ljus och mycket mer.

 

Just nu är vi i slutspurten på de manus vi skriver till höstens och läsårets start.

Vi har ju klarat av musikalen Klas Klättermus med 29 härliga medverkande och detta blev en publiksuccé´där vi tyvärr fick tacka nej till många som gick miste om föreställningarna. Manus skrevs ju av Anne och Janne och musiken arrangerades av Sanna Andersson, Johan Strindberg och Annelie Strindberg. I januari 2017 satte vi igång träningen för 15 medverkande i årets lokalrevy, den 30:e föreställningen som Anne&Janne skrivit för ortens skådespelare, Pensionärshemmet Mellangården som tränas för fullt under hela våren och tränas för fullt nu fram till premiären den 14 september, där många datum är slutsålda. 15 deltagare i ensemblen ifrån, Flens kommuns många orter många har varit med sedan starten för 30 år sedan.

 

Vår nya produktion med den unika gruppen på 33 personer startar sin träning 18 september och förstudierna pågår, vi besöker operan i Stockholm 31 augusti, där biljetterna kostar 930 kr/st!!!! Vi har också hunnit med att besöka scenkonst Sörmlands föreställningar av samma föreställning med Mårten Falk i en av huvudrollerna, fantastisk föreställning som vi nu försöker få ihop slantar till så att våra egna deltagare kan få se den unika familjeföreställningen, vi får se hur det går.

 

 

Att skriva manus till Trollflöjten 2017 är svårt, dels för att den ska passa vår ensemble som är i ålder 3-61 år men också ska anpassas till vår lilla scen. Som ni säker vet är talet 3 unikt i denna föreställning och vi har under alla våra år som musiklärare i skolan använt oss av denna lilla söta saga för att utveckla barn och unga till att vilja lyssna och deltaga i musikutbud, vi vet inte hur många bussar som vi har åkt i till Stockholmsoperan för att se just Trollflöjten, just nu målar vi tavlor med rollernas karaktärer, vi skriver saga som är anpassad att berättas varje gång vi ses, för vi har bara 30 timmar på oss att få ihop allt, att se 3-4-5-6-7-8 åringar ligga på golvet och insupa musiken som Mozart var så stolt över är fantastisk, att få frågan från gruppens 13 åringar om hur Emanuel Schinkaneder tänkte när han skrev sagan, att skapa ett fantasiflöde återigen med skapandet av våra manus är fantastiskt. Arbetet fortgår för fullt.

 

Samtidigt arbetar vi ju pedagogiskt med Trollflöjtsgruppen där många nu börjar bli riktigt scenvana, om man tar Hedvig och Iris som började när de var 1 år, kan vi nu se att när de nu är fyra år är resultatet otroligt, det finns inga som helst bekymmer med att hugga en mikrofon och berätta för alla i lokalen vad man ska göra eller framför en sång etc. För dessa deltagare är det helt naturligt att redan i dessa unga år tala och samspråka med sina åhörare, en skatt de kommer ha med sig för all framtid, för det är ju vår framtids medborgare vi jobbar med. Inlärningsmetoden har vi jobbat fram igenom 30 års skapande i Flens Kommun, vi kan konstatera att våra första elever som vi då undervisade i Mellösagården fick det tufft, vi krävde mycket av Andrea Moby, Malin Uddin, Jenny Lindström, Anna Gustavsson och våra egna ungar och 500 stycken till, för att nämna några, då när det begav sig, vi var unga och kaxiga och med facit i hand blev resultaten goda.

 

Förutom detta jobb, har vi ju som sagt spottat fram konserter med fantastiska musiker, vi har hunnit med Elvishelg, Bluegrasskonsert, levererat barnmusikteater och framför allt har vi erbjudit flera former av marionetteater och under sommaren har detta utbud formligen exploderat, vi har tacklat det hela med att låta ”barnfamiljer” som inte har råd, gå in gratis på vår egen bekostnad, vi har kört alla 36 föreställningarna ideellt och låtit de som har råd betala 60 kr/st för att täcka en promille sommarens kostnader för föreställningarna, vi fick ju ett bidrag på 43.000 kr för att skapa ett pilotprojekt som tog slut 30 juni, därefter har vi skapat nya föreställningar på egen bekostnad, detta gällande en av tre marionettproduktioner. 40 föreställningar kommer vi att visa under sommaren, vi har som sagt hunnit med 36 stycken, varje förställning tar 45 min. Anne&Janne är dockföreare/dockmakare, Sanna står för musikarr. Det är svettigt det vill vi lova. Efter 4-5 timmar vill man helst stupa i säng men då är det dags att rigga ner till konsert med annan artist dagen efter.

 

Ja utbudet har varit stort, Rickfors, Vreeswijk, Schaffer, Hazelius, Hedin, Stenson, Raeder, West of Eden, Raga, Vindla, Elvis, för att nämna en bråkdel, dessutom har vi ju slagit alla rekord i besökare gällande ortskampen ja i live- musikquizet som vi kör med livemusik, 10 låtar och 25 frågor, just nu leder Mellösa, tätt följt av Sköldinge, Katrineholm, Etuna, mkt populärt och till detta naturligtvis med allsång. Publiken cyklar, vandrar och tar sig till oss med bil, mc, tåg och husbilar, husvagnarna trängs i vår hage.

 

2017 hade vi lärt oss att inte ta oss vatten över huvudet och endast tagit emot 3 sommarjobbare och detta arbete har fungerat mycket bra och Fridals Kulturförening har fått stor hjälp under 6 veckor med att få ut reklam och mycket mer.

 

Att hantera över 10.000 biljetter på två personer har varit tufft, vi har inte kunnat ta till kulturbiljetter eller Ticnet eftersom den kostnaden är för stor och varken Föreningen eller vi som privatpersoner har inte råd med den. Publik som vill ha biljetter ringer dygnet runt och ofta tar konserter med ”kända” artister slut på ett par dygn. Många som bokar biljett ringer 2-4 ggr, så samtalen ökar för var dag.

 

Att försöka driva en restaurang mitt i allt detta har gått men har också varit tufft, under bluegrassfestivalen fick vi hjälp av funktionärer eftersom det då var Fridals Kf som stod för matutbudet under 4 dagar men i övrigt har vi drivit vår restaurang på två pers.

En kväll hade vi 66 matgäster på en timme och eftersom alkohollagen kräver att man har ett utbud på 5 förrätter, 5 varmrätter och 5 desserter har vi det att välja på, enligt alkohollagen får man ej räkna olika soppor eller halvfabrikat för olika rätter! Det visste vi inte innan vi startade men nu har vi detta utbud och ibland är det svårt att hinna med.

 

Många företagare och privatpersoner stöttar vår verksamhet med ekonomiskt bidrag, ifrån några hundra upp till någon tusenlapp och detta gör skillnad det vill vi lova, vi har under 2017 fått in 7300 kronor på kulturstöd, för det får inte kallas sponsring på kultursidan, det är inte avdragsgillt. Dessa slantar har gått till dels barn med skyddad identitet som vill utöva eller komma på kulturyttring men också till inhyrning av musikteater, tidigare Clownen Manne, Teater Gulasch mfl.

 

Vårt sänkta föreningsbidrag till 50.000 kronor var slut redan i april, (utbetalades strax innan). Varför Fridals Kf fick sänkt föreningsbidrag med 10.000 kr är ett stort ?

 

ABF i Flen kommer att ge oss ett bidrag även iår men dessa slantar går nästan oavkortat till STIM, Sami och andra utgifter som krävs för att bedriva kulturverksamheten på denna höga nivå, vi är ABF evigt tacksamma.

 

Ja det är tufft, särskilt när man har varit i den ideella branschen i 30 år och dessutom lurat in sina heltidsarbetande barn och dess män på samma bana, så här i slutet av sommaren är man trött, så trött.

 

Vi har runt 100 volontärer som vi kan ringa under festivaler, uppbyggnader av tält, mm. Dessa medlemmar är guld värda. Vid varje scenisk produktion, som sagt 160 st under 2017 har vi minst 1 ideell kraft som jobbar i form av representant ifrån Fridals Kulturförening, det är den personen du ofta möter som publik i biljettluckan, i år har du kunnat möta, Albin Eriksson, Alicia Gustafsson, Alicia Kareinen, Oscar Eriksson, Maria Berg, Sören Gustafsson, Eva-Stina Pettersson, Tommy Gunnarsson, David Ottosson, Sanna Andersson, Annelie Strindberg, Johan Strindberg, Maggie Mannfeldt, Lena Karlsson, Anne&Janne Öster för att nämna några som ingår i teamet vi alltid kan ringa till när det behövs.

 

Men vi hoppas ju att ni som får detta brev, ja politiker, tjänstemän, företagare, medlemmar och en och annan privatperson ska ge oss ert stöd, som vi så väl behöver. Dels behöver vi mängder av bidrag som håller alla våra 35 kulturgrupper igång men vi behöver också hjälp i form av marknadsföring, reklamutskick ja varför inte ett första reportage i Glimten eller ta oss med i kartan över Mellösa där man just nu bara kan se att Turebergsgrottan och Harpsund finns? Vi har ju ändå 30 års jubileum i år.

 

Eller varför inte en subvention till alla kommunanställda för ett kulturbesök till någon av alla kulturutbud som finns att tillgå i vår Kommun, så att inte risken för kultur-konkurrens uppstår, en möjlighet att förkovra sig i kultur som i längden ger en friskare personal, detta görs redan i fler andra kommuner runt om i vårt land.

 

Många av er ger oss redan stödet genom arbete på ert sätt men många av er vet nog inte riktigt vilken kulturoas vi är, 160 sceniska verk och 35 kulturgrupper som tränar minst 2 timmar per vecka under 20-25 veckor, det är stort.

 

Vi hoppas på ert stöd och vi hoppas att vi får se er på det årliga mötet som vi erbjuder till alla i kommunfullmäktige (förra året kom närmare 50%) och vi erbjuder ju varje år alla tjänstemän på kommunen att komma och höra och se på filmer och berättelser runt verksamhetsåret som gått, en gedigen redovisning som har varit mycket uppskattad från alla som varit på dessa möten. För självklart ska alla redovisa vad man gjort för skattebetalarnas slantar genom föreningsbidrag mm.

 

Även i år förlägger våra föreningar och Teater Klämman sitt datum i oktober/november och hoppas på att även du kan komma! Separat inbjudan skickas ut under september.

 

Om ni inte har varit på Teater Klämman och tagit del av vårt stora utbud är det inte för sent ännu, gå in på vår hemsida och kolla in vårt program och boka din biljett.

Tyvärr kan vi inte subventionera våra biljetter, det gör vi endast till behövande barnfamiljer eller lägerdeltagare som är i starkt behov av detta.

 

 

 

Mvh

 

Anne och Janne Öster

Fridals Kulturförening med 340 stycken härliga medlemmar!

Teater Klämman

i samarbete med Villa marionett.

Fridals Gård, 640 31 Mellösa

Kontor/Kansli öppet vardagar 13-16

www.teaterklamman.se

Frivilliga stöd:

Bg, 222-1588 = Fridals Kulturförening

 

Vill du bli medlem?

Om du vill bli medlem i föreningen kontaktar du oss genom ett mail eller via telefon, medlemsavgiften är 100 kr/person och år.

 

Föreningens BG = 222-1588

Du kontaktar oss lättast via e-post: teaterklamman@gmail.com

eller via telefon: 073-599 76 92 säkrast vardagar 13.00-15.00

 

Vill du stödja vår förening på annat sätt?

Du kan ge ett bidrag som företag och få ditt företagsnamn på alla våra utskick! Du kan även ge ett bidrag som privatperson. Kontakta oss för mer information.

 

Styrelse, 20160228-20180228

Ordförande: Janne Öster

Vice ordförande: Sanna Andersson

Sekreterare: Annelie Strindberg

Kassör: Anne Öster

 

Medlemmar: Just nu:340 stycken.

 

 

Kulturkramar från

Anne och Janne Öster

Fridals Kulturförening/Teater Klämman

Fridals Gård, 640 31 Mellösa tel. 0735997692

www.teaterklamman.se